Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΙΚΗ ΜΥΗΣΗ

 

Ψυχολογικά, είναι πολύ δύσκολο να προετοιμάζεται κανείς μόνος του για ν' αποκτήσει τη γνώση των απορρήτων. Γι' αυτό το λόγο, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ίδρυσαν τις πρώτες μυστηριακές σχολές. Για να γίνει κανείς δεκτός σ' αυτές τις σχολές, έπρεπε να κριθεί άξιος της σοφίας που οι Διδάσκαλοι θεωρούσαν ιερή και έβαζαν πάνω από κάθε τι.
Εκείνοι που αποδείκνυαν την αξία τους, εκπαιδεύονταν σ' αυτή τη σοφία και μυούνταν στα μυστήρια. Η λέξη «μυστήριο» δεν είχε στους αρχαίους χρόνους την ίδια σημασία με αυτήν που έχει στις ημέρες μας. Δεν υπονοούσε τίποτε «παράξενο», «μαγικό» ή «φοβερό». Αφορούσε εκείνη την εσωτερική γνώση που αποκαλυπτόταν μονάχα μέσω των μυήσεων.
Στην αρχαία Ρώμη, τα μυστήρια αποκαλούνταν initia και οι μυούμενοι mystae. Η λατινική λέξη initiare σημαίνει εμπνέω και η λέξη initium έναρξη ή εκπαίδευση. Η σχέση αυτών των δύο λέξεων αποκαλύπτει ξεκάθαρα τον σκοπό των μυστικιστικών μυήσεων που δίδονταν στις μυστηριακές σχολές. Ο μυούμενος βίωνε μία εμπνευστική εμπειρία που τον εντυπωσίαζε συγκινησιακά και ψυχικά, προσφέροντας του ταυτόχρονα και καινούργια γνώση.
Οι αιγυπτιακές μυήσεις είχαν μορφή τελετουργικού δράματος που θυμίζει τα μυστήρια των παθών κάποιων θρησκειών.  Αποσκοπούσαν στη συνειδητοποίηση των μεγάλων αληθειών της ζωής, με βάση τη θεατρική παράσταση που περιείχε πολυάριθμες αλληγορίες. Εκείνοι που υποδύονταν τους διάφορους ρόλους, γνώριζαν πως κάποιες πράξεις, λέξεις ή αντικείμενα αφύπνιζαν ή διευκόλυναν την κατανόηση νόμων κι αρχών απρόσιτων από την ανθρώπινη λογική. Τα μαθήματα που παρουσιάζονταν με αυτή την μορφή, άγγιζαν βαθύτερα την συνείδηση από οποιαδήποτε καθαρά διανοητική ομιλία.
Συνοψίζοντας τους σκοπούς των μυστηριακών μυήσεων, έτσι όπως γίνονταν στην Αίγυπτο κι αργότερα στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε πως επεδίωκαν τα εξής: α) να οδηγήσουν τον μυούμενο σε βαθύτερη ενδοσκόπηση, β) να καλλιεργήσουν και να ικανοποιήσουν την αναζήτηση της Γνώσεως , γ) ν' αναλάβει ο μυούμενος την υποχρέωση
να τελειοποιηθεί και να υποσχεθεί στον εαυτό του και στους άλλους πως δεν θα

προδώσει ποτέ τα ιδανικά του.

Εδώ κι αιώνες, η ροδοσταυρική παράδοση αυτούς τους στόχους επιδιώκει, παρέχοντας σε κάθε Ροδόσταυρο τα μυστικιστικά εφόδια για να τους πετύχει. Ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει η μύηση, συνίσταται πάντα σε μία απλή τελετή που εναρμονίζει την αντικειμενική συνείδηση μας με την Κοσμική Συνείδηση. Αυτός ο εναρμονισμός εδραιώνει την επικοινωνία μεταξύ εξώτερου και εσώτερου εαυτού που μεταφράζεται σε σταδιακή αφύπνιση των λανθανουσών ικανοτήτων μας. Επιπλέον, έχουμε πρόσβαση & εκείνη την γνώση που θα ήταν αδύνατον ν' αποκτήσουμε με καθαρά αντικειμενικά δεδομένα.
Παράλληλα, η ροδοσταυρική μύηση καταπολεμά αποτελεσματικά κάποιες προκατασκευασμένες απόψεις μας. Ας μην ξεχνάμε πως πολλά άτομα μένουν δέσμια των δογμάτων, των πεποιθήσεων και των ταμπού που ο πολιτισμός ή η εκπαίδευση εμφύσησε στα μύχια της συνειδήσεως τους. Εάν όμως θέλετε ν' αποκτήσετε βαθύτερη κατανόηση των κοσμικών νόμων και αρχών, πρέπει εσείς ο ίδιος να εξαγνιστείτε και ν' απελευθερωθείτε από τα ψυχολογικά δεσμά που σας εμποδίζουν ν' ατενίσετε άλλους ορίζοντες. Ανέκαθεν, η μυστικιστική μύηση ήταν το κατ' εξοχήν μέσον επίτευξης αυτού του εξαγνισμού κι αυτής της απελευθερώσεως, γιατί όπως ήδη είπαμε, δίνειτα πρωτεία στον Εσώτερο Εαυτό και διαμέσου αυτού στις πραγματικές αξίες της ζωής.

Πριν ξεκινήσετε το τυπικό της μυήσεως που θα συμπεριλαμβάνεται στην επόμενη αποστολή μονογραφιών, θέλουμε να τονίσουμε κάποιο ιδιαίτερα σημαντικό σημείο. Αφορά τις ιδανικές συνθήκες διεξαγωγής, ώστε να υπάρξει το επιδιωκόμενο εσωτερικό αποτέλεσμα. Το sanctum και ο συμβολισμός του δεν επαρκούν για να καταστήσουν την τελετή πραγματική μύηση. Είναι απαραίτητο να έχετε και την απαιτούμενη ησυχία. Πρέπει να είστε μόνος σας και γι' αυτό προβλέψτε περίοδο μίας ώρας περίπου όπου δεν θα σας ενοχλήσει κανείς. Μονάχα έτσι θα αναδειχθεί η μυητική αξία του τυπικού που θα επιτελέσετε στο σπίτι σας. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα τυπικά μυήσεων που θα κάνετε στο sanctum κατά την πρόοδό σας στους βαθμούς του Τάγματος".
Αυτά τα "σοφά" μας παρέθεσαν οι "ειδήμονες" του amorc περί μυήσεων και μυστηρίων. Ας δούμε λοιπόν μια σοβαρή ανάλυση για τα πραγματικά μυστήρια, τα Ελληνικά μυστήρια της Ελευσίνας και τότε, συγκρίνοντας θα διαπιστώσουμε αηδιασμένοι ότι, οι άνθρωποι που στήσαν το amorc, όχι μόνον ήταν και συνεχίζουν να είναι παντελώς άσχετοι με τα μυητικά μυστήρια, αλλά αποβαίνουν δυστυχώς επικίνδυνοι τσαρλατάνοι που "παίζουν" με τον ψυχισμό των αφελών, οφθαλμοφανέστατα με ύπουλες σκοπιμότητες για όσους έχουν γνώση και διακρίνουν, αποσκοπώντας να εγκλωβίσουν θύματα, άβουλους αιμοδότες προς εκμετάλλευση, εξαρτώμενους παρίες της υψηλής τάξης των αριστοκρατών του υπάτου συμβουλίου, μαριονέτες των σκοτεινών ραδιουργιών περί Πανθρησκείας και μίας Παγκόσμιας Κυβέρνησης.

GYPAS