Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ο Ροδόσταυρος Stanislas de Guaita

 

Συχνά λέμε πως η ελληνική βιβλιογραφία είναι περιορισμένη όσον αφορά τα έργα του εσωτερισμού. Η αλήθεια, όμως, είναι πως διαθέτουμε ορισμένους τίτλους που δεν υπάρχουν πουθενά στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία! Κάποιοι από αυτούς ανήκουν στο μαρκήσιο Stanislas de Guaita (εκδ. Τετρακτύς), μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γαλλικής occult σκηνής, που όμως λίγοι πλέον θυμούνται σήμερα…
Ο De Guaita γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1861 στο κάστρο Alteville στη βορειοανατολική Γαλλία. Από μικρός ενδιαφέρθηκε για τη χημεία και τα λατινικά, όταν όμως εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να γίνει δικηγόρος, γνώρισε μετά από προτροπή των φίλων του το συγγραφικό έργο του Ελιφάς Λεβί, γεγονός που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.
Έτσι, θα αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στις εσωτερικές επιστήμες, μελετώντας και προσκαλώντας στο πολυτελές του διαμέρισμα την αφρόκρεμα των καλλιτεχνών της εποχής -ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες- όπου και πραγματοποιούνταν μνημειώδεις συζητήσεις για το μυστικισμό και τον εσωτερισμό γενικότερα.
Την περίοδο εκείνη θα γράψει μια σειρά από έργα, όπως το Η Σκοτεινή Μούσα (1883) και το Μυστικό Ρόδο (1885), με τα οποία θα κερδίσει μεγάλη φήμη. Σύντομα, θα αναπτύξει εγκάρδιες σχέσεις με τον περίφημο
Sar Peladan, τον ελευθεροτέκτονα Oswald Wirth, αλλά και τον Papus (Dr. Gerard Encausse), ενώ μαζί με τον μαρτινιστή Marc Aven θα ιδρύσουν τo 1888 το Καμπαλιστικό Τάγμα του Ροδόσταυρου.
Η διοίκηση του εν λόγω τάγματος αριθμούσε δώδεκα άτομα, έξι γνωστά και έξι μυστικά (που ίσως δεν υπήρξαν ποτέ!), με αρχηγό φυσικά τον ίδιο τον De Guaita. Σκοπός τους

ήταν η μύηση των αναζητητών στη Ροδοσταυρική φιλοσοφία και πρακτική, ενώ δίδασκαν σε κάθε ενδιαφερόμενο (προσφέροντας μάλιστα πανεπιστημιακούς τίτλους!) καμπάλα, εσωτερικές τέχνες και αποκρυφισμό. Ο ίδιος ο De Guaita, άλλωστε, διέθετε μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της εποχής, με χιλιάδες τόμους αφιερωμένους σε κάθε πτυχή του occultism.
Το 1890, όμως, ο Peladan με άρθρο του στο περιοδικό L’ Initation ανακοίνωσε τη διαφωνία του με το σύστημα του De Guaita, διακηρύσσοντας ένα Ροδοσταυρισμό περισσότερο φιλικό προς τον Καθολικισμό. Κάπως έτσι δημιούργησε το δικό του τάγμα (Τάγμα του Καθολικού Ροδόσταυρου, του Ναού και του Γκράαλ) το οποίο βρήκε μεγάλη απήχηση, αν και καταπολεμήθηκε από τους παλαιότερους συνεργάτες του με επιστολές και δημοσιεύματα, που στόχο είχαν την ενημέρωση του κόσμου για τη μη Ροδοσταυρική φύση του νέου τάγματος.
Όπως και να έχει, ο λεγόμενος «Πόλεμος των Ρόδων» πλήγωσε βαθιά και τις δυο παρατάξεις, ενώ την ίδια σχεδόν εποχή ο De Guaita κήρυξε μαγικό πόλεμο και στον Joseph Boullan, μια ιδιαίτερα μυστηριώδη φιγούρα που είχε συγκεντρώσει γύρω του μια κλειστή ομάδα ανθρώπων, διδάσκοντας σεξουαλική μαγεία. Ο Boullan είχε τη φήμη του σατανιστή, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον του συγγραφέα του La Bas (κυκλοφορεί από τις εκδ.
Αρχέτυπο) J. K. Huysmans. Αν και δεν ήταν, ο De Guaita θεώρησε πως οι μέθοδοι του ήταν επικίνδυνοι και έτσι, με τη βοήθεια του Wirth, εργάστηκαν με δημοσιεύματα (αλλά και μαγικές επιθέσεις!) για να σταματήσουν το έργο του.
Τελικά ο ίδιος πέθανε ξαφνικά το Δεκέμβριο του 1897 από υπερβολική δόση ναρκωτικών (που εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν νόμιμα). Ήταν μόλις 36 ετών…
Σήμερα το έργο του δεν έχει ξεχαστεί. Στη Ρώμη από το 2010 λειτουργεί μια Ελευθεροτεκτονική Στοά που φέρει το όνομά του (ο ίδιος είχε ιταλική καταγωγή), ενώ τα βιβλία του (όπως το τρίτομο Το Πρόβλημα του Κακού στο Αστρικό Πεδίο) παραμένουν βασική πηγή γνώσης και έμπνευσης για όλους τους νεότερους αναζητητές.

Γιώργος Ιωαννίδης

http://www.apophenia.gr/