Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Τεκτονισμός συναντά τον Κορνήλιο Καστοριάδη

 

Τέκτονας δεν είναι αυτός που ξέρει τα Τυπικά και την ιστορία του Τεκτονισμού. Τέκτονας είναι αυτός που βιώνει τον Τεκτονισμό μέσα και έξω από την Στοά.

Ημουν Αξιωματικός στην Τελετή του Χειμερινού Ηλιοστασίου.Η προετοιμασία της Τελετής αλλά και η συμμετοχή μου σε αυτήν , μου έφεραν κάποιες σκέψεις, που αναδύθηκαν αυθόρμητα κατά την διάρκεια της Τελετής.

Θυμήθηκα την έννοια της διαύγασης, όπως αυτή ορίστηκε από τον μεγάλο Ελληνα διανοητή και φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη. Διαύγαση είναι η εργασία μέσα από την οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να σκεφτούν αυτό που κάνουν και να γνωρίσουν αυτό που σκέπτονται. Είναι η σκέψη που προσπαθεί να διαυγάσει ακόμη και την εξήγηση του Μάγματος. Μάγμα, κατά τον Κορνήλιο Καστοριάδη, είναι αυτό που μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα απροσδιόριστο αριθμό συνόλων, αλλά το οποίο δεν μπορούμε συνολικά να τα αναπαράγουμε και να το κατανοήσουμε σύμφωνα με την θεωρία Συνόλων.

Ο Τεκτονισμός είναι, προσωπικός ορισμός, μαγματικός διότι επιτρέπει την διαύγαση της συνοχής Ουρανού και Γής και καθιστά δυνατή την διαρκή ανανέωση του προτάγματος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΣ-ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης δεν ήταν Τέκτονας, οι σκέψεις του όμως μπορούν να δώσουν γόνιμες και δημιουργικές διακλαδώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του Παγκόσμιου Τεκτονισμού.

Οι ανωτέρω σκέψεις αναδύθηκαν, όταν σαν Αξιωματικός συγκέντρωσα τα αναμμένα κεριά από τις έδρες του Πρώτου και Δεύτερου Επόπτη και τα παράθεσα σε μια ευθεία γραμμή κάτω από την έδρα του Μεγάλου Διδασκάλου. Μέσα στο σκοτάδι της Στοάς, η γραμμή αυτή συμβολίζει την Ουράνια Εκλειπτική, πάνω από την οποία παρατηρούσα τον Ηλιο του Χειμερινού Ηλιοστασίου, συμβολικά το κερί στην έδρα του Μεγάλου Διδασκάλου.

Τότε κατάλαβα ότι το φώς το παρατηρείς καλύτερα στο σκοτάδι, που κυριαρχεί απόλυτα στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο, αλλά διαρκεί λίγο, γιατί μετά έχουμε την αύξηση του μέχρι την Εαρινή Ισημερία.

Το φωτεινό τρίγωνο κάθε Στοάς είναι ο Σεβάσμιος ο Α’ Επόπτης και ο Β’ Επόπτης, φάροι της ανόδου μας στην Ατραπό, αλλά και λεπτομερείς έφοροι της Μισθοδοσίας μας. Για να λάβει χώρα αυτή η υπερβατική διάσταση του Τεκτονισμού, πρέπει το φωτεινό τρίγωνο με τον Λόγο του να μη πληγώνει τους Αδελφούς, αλλά τουναντίον να είναι πομπός δονήσεων που θα κάνουν τους Αδελφούς κάθε φορά καλύτερους, με απώτερο   σκοπό ο εσωτερικός Ναός να διακοσμηθεί με Κάλλος, η Σοφία να διέπει την στέρεη δομή του, μέσω της Ισχύος , της Θέλησης και της Γνώσης.

http://freemasonastrology.wordpress.com