Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη με δυο Μασόνους

 

Μέλη της Στοάς «Κοινόν Αιτωλών», του Αγρινίου, για πρώτη φορά απαντούν σε δημοσιογραφικά ερωτήματα. Διαβάστε την αποκαλυπτική και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο agrinioreport.com.

Πριν από οτιδήποτε άλλο και προς αποφυγήν πιθανών παρεξηγήσεων και παρερμηνειών, διευκρινίζουμε πως …ούτε διαφήμιση θέλουμε να κάνουμε στον Τεκτονισμό ούτε δυσφήμιση. Την ενημέρωση υπηρετούμε και η συνέντευξη που ακολουθεί είναι γεμάτη ειδήσεις…!

Στο agrinioreport.com, βέβαια, έχουμε και στο παρελθόν αναφερθεί στην παρουσία και δράση οργανωμένης Στοάς στο Αγρίνιο. Το σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Η Μασονία στο Αγρίνιο» αποτέλεσε και την αφορμή για τη συνέντευξη που σήμερα παρουσιάζουμε, η οποία και κατέστη δυνατό να ληφθεί κατόπιν σχετικού αιτήματός μας… και της αλληλογραφίας που ακολούθησε, εξηγώντας αυτό που και πριν αναφέραμε, ότι δηλαδή μας ενδιαφέρει μόνο η ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Στα δεκατέσσερα συνολικά ερωτήματα που θέσαμε στα δυο μέλη της εν Αγρινίω Τεκτονικής Στοάς, προσπαθήσαμε να εκμαιεύσουμε απαντήσεις για το τι πραγματικά είναι ο Τεκτονισμός και πως λειτουργεί, με έμφαση στην εδώ δράση των Ελευθεροτεκτόνων. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο σπάνια θα υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση Μασόνου με αυτή του την ιδιότητα, πρόκειται, νομίζουμε, για μια δημοσιογραφική επιτυχία του agrinioreport.com. Το σημαντικό είναι ότι η συνέντευξη που ακολουθεί και τα όσα αναφέρουν τα μέλη της Στοάς με τα οποία ήρθαμε σε επαφή, συνιστούν μια πραγματικότητα για την πόλη και την περιοχή, που δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε…

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις των δυο μελών της Μασονικής Στοάς του Αγρινίου:

Προϋπόθεση για αυτή τη συνέντευξη ήταν η μη δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών. Γιατί; Τι σας φοβίζει;

Κύριε Μπερίκο, οι τέκτονες ανέκαθεν ήταν και παραμένουν ελεύθεροι να δηλώνουν την ιδιότητά τους εάν το επιθυμούν . Οι περισσότεροι το αποφεύγουν διότι οι κοινωνίες που ζουν ακόμη διατηρούν καχυποψία και πολλές φορές αντιπάθεια προς τον τεκτονισμό. Αυτό δυστυχώς  συμβαίνει και στο Αγρίνιο. Σε αντίθεση,  η ιδιότητα του τέκτονα είναι τίτλος

τιμής σε όλα τα προηγμένα κράτη ( Αγγλία, ΗΠΑ κλπ).

Η «μυστικότητα» γύρο από τη Μασονία έχει δημιουργήσει μύθους σχετικά με το ποιοι πραγματικά είστε και τι πρεσβεύετε. Η πλειονότητα των πολιτών σας θεωρεί κλειστό κλαμπ που κυβερνάτε τον κόσμο. Το σχόλιό σας.

Όντως ακούγονται και γράφονται πολλά σχετικά με τους υποτιθέμενους σκοπούς του τεκτονισμού. Στο Internet, δε, μπορεί να διαβάσει κανείς ελάχιστα σωστά σημεία και άπειρες ανακρίβειες. Κανείς από εμάς δεν έχει ούτε σκοπό ούτε στόχο να κυβερνήσει ή να καθοδηγήσει οποιονδήποτε. Ο σκοπός που ενταχθήκαμε στην τεκτονική οικογένεια είναι η βελτίωση του εαυτού μας και τίποτε περισσότερο. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν ενδιαφέρουσες αναζητήσεις πέραν των τετριμμένων και καθημερινών θεμάτων

kta2Τι ακριβώς είναι το «Κοινόν Αιτωλών»; Και τι ακριβώς κάνετε στους κλειστούς χώρους που συγκεντρώνεστε;

Το «Κοινόν Αιτωλών» είναι τεκτονική στοά που δραστηριοποιείται στο Αγρίνιο, υπαγόμενη στην δικαιοδοσία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας (www.grandlodge,gr) . Πρόκειται για έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο που πραγματοποιούνται οι μυήσεις και οι προβλεπόμενες τεκτονικές ομιλίες, όπως ακριβώς πραγματοποιούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης τους τελευταίους 3 αιώνες.

Μπορείτε να πάρετε μια εικόνα της θεματολογίας που ασχολούμαστε από τα άρθρα που είναι δημοσιευμένα στο blog tektonesagriniou.blogspot.gr

Γιατί όλα αυτά, εφ’ όσον είναι μόνο αυτά, πρέπει να γίνονται… στο σκοτάδι;

Δεν λειτουργούμε ποτέ στο σκοτάδι. Αντίθετα όσοι προσέρχονται στον τεκτονισμό αναζητούν το φώς και την αλήθεια.

Αυτό που δεν είναι ανακοινώσιμο είναι τα τυπικά του κάθε βαθμού. Δεν δημοσιεύονται και δεν κοινοποιούνται, διότι δεν έχουν καμία αξία για τον μη τέκτονα. Αφορούν μόνο τα μέλη μας που έχουν την απαιτούμενη πνευματική εκπαίδευση να αντιληφθούν το νόημα και την αξία τους.

Αφού όλα είναι νόμιμα και τίποτε το περίεργο δεν συμβαίνει, επιμένω στο ερώτημα, γιατί λειτουργείτε με κανόνες συνομωσιολογίας;

Οι τέκτονες, στο πέρασμα των αιώνων, έχουν δεχθεί άπειρες επιθέσεις. Πολλοί εξ ημών έχουν χάσει την ζωή τους για αυτή τους  την ιδιότητα. Σας θυμίζω ότι ο Γαλλιλαίος διώχθηκε από την Ιερά Εξέταση, όπως επίσης και πολλοί άλλοι τέκτονες που έτυχε να ζήσουν σε ολοκληρωτικά φασιστικά και κομμουνιστικά κράτη. Ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας συνελήφθη από τους Γερμανούς και η φυλάκιση οδήγησε στον θάνατό του.

Για την προστασία των αδελφών αναπτύχθηκε τότε ένας είδος μυστικότητας, την οποία, για λόγους παράδοσης και σεβασμού προς τους παλαιότερους αδελφούς μας, την διατηρούμε ακόμη έως σήμερα.

Μιλήστε μου για τα μέλη σας…

Άνδρες ηλικίας από 25 ετών έως 70 (και παραπάνω) ετών , ευσηνείδητοι επαγγελματίες ( δεν επιτρέπεται η εισδοχή αέργων), με ήθος, αξιόλογη παιδεία και επίπεδο . Όλοι διακρίνονται για τις πνευματικές τους ανησυχίες και ενδιαφέρονται για την φιλοσοφία και την πνευματική αναζήτηση . Να σημειώσουμε ότι ο τεκτονισμός δεν επιδιώκει να προσηλυτίσει ή να προσελκύσει μέλη. Μόνος του πρέπει να τον αναζητήσει κάποιος ερχόμενος αρχικά σε επικοινωνία  με άλλους τέκτονες.

Αν κάνετε ένα κόπο και ψάξετε θα βρείτε πολλούς Αιτωλοακαρνάνες τέκτονες οι οποίοι διέπρεψαν στην επαγγελματική και την οικογενειακή τους ζωή. Πολλοί εξ αυτών υπηρέτησαν με ζήλο την Πατρίδα και το Έθνος μας, όπως ο αείμνηστος αδελφός Παναγιώτης Δαγκλής.


Τι συμβολίζουν τα διακριτικά που χρησιμοποιείτε;

Τον διαφορετικό ρόλο και βαθμό που έχει ο καθένας μας. Δηλώνουν διαφορετικά καθήκοντα και όχι κάποια στρατιωτικού τύπου ιεραρχία. Δεν θα  θέλαμε να επεκταθούμε περαιτέρω στο συγκεκριμένο σημείο.

Γιατί η όποια φιλοσοφική αναζήτηση πρέπει στον Τεκτονισμό να συνδεθεί με μυστηριακές διδασκαλίες και μυήσεις;

Η διαδικασία της μύησης έχει σκοπό να διεγείρει την αντίληψη και τα αισθητήρια του μυούμενου ώστε να αντιληφθεί τα βαθύτερα νοήματα της διαδικασίας . Υποδεικνύει στον μυούμενο να μην δογματίζει αλλά να αναζητά. Ξέρετε τι έχει δηλώσει ο (τέκτονας) Ελ. Βενιζέλος για το θέμα ; Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ήταν δογματικός στην πολιτική του, απάντησε : » Έμαθα, ή μάλλον μυήθηκα, στο να μη δογματίζομαι, αλλά να μυούμαι…».

Πως γίνεται η μύηση;

Με βάση συγκεκριμένο τυπικό το οποίο παραμένει σταθερό (ή με ελάχιστες μεταβολές) καθόλη την διάρκεια του ιστορικού τεκτονισμού, δηλ. τους τελευταίους 3 αιώνες. Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε περαιτέρω στην διαδικασία, όχι γιατί έχει κάτι απόκρυφο (όπως συχνά μας κατηγορούν), αλλά διότι είναι στιγμή μοναδική για τον κάθε τέκτονα. Εντυπώνεται μέσα του και την θυμάται με χαρά σε όλη του την ζωή. Αν αποκαλύψουμε τι γίνεται θα στερηθεί όλη αυτή την ατμόσφαιρα της ανακάλυψης. Θα ήταν σας να σας αποκαλύπτουμε το τέλος ενός έργου.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια συνταρακτική στιγμή στην ζωή του που μόνο όποιος την έχει βιώσει είναι σε θέση να την καταλάβει πλήρως.

Εσείς εκκλησιάζεστε; Μπορεί ένας Ελευθεροτέκτονας να μετάσχει στα Άχραντα Μυστήρια της Εκκλησίας; Και ποια η σχέση με το Σιωνισμό και όλα αυτά που κατά καιρούς ακούμε;

Ο τεκτονισμός δεν ασχολείται με τα θρησκευτικά πιστεύω των μελών του και φυσικά δεν είναι ούτε θρησκεία ούτε υποκατάστατο θρησκείας. Τα μέλη μας εκκλησιάζονται και θρησκεύονται όπως το επιθυμούν. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν δεχόμαστε αθέους ως μέλη μας

Η εκκλησία της Ελλάδας, παρότι πάμπολα μέλη της ήταν τέκτονες (από απλούς ιερείς έως επισκόπους και οικουμενικούς πατριάρχες) κρατά μια αρνητική στάση έναντι του τεκτονισμού, αλλά όχι τόσο έντονη και κάθετη όσο κρατά η καθολική εκκλησία η οποία πολέμησε τον τεκτονισμό φοβούμενη ότι θα χάσει το δικαίωμα πολιτικών παρεμβάσεων που είχε.

Οι περισσότεροι εξ υμών είμαστε  μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως άλλα μέλη μας είναι πιστοί διαμαρτυρόμενοι, καθολικοί, μουσουλμάνοι, εβραίοι κλπ κλπ

Αν μας ρωτάτε σε προσωπικό επίπεδο, σας απαντώ ότι εκκλησιαζόμαστε τακτικά, συμμετέχουμε στις εορτές της εκκλησίας κλπ

Ισχύει ότι το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί παγκόσμιο συνέδριο της Μασονίας στην Αθήνα και αν ναι το «Κοινόν Αιτωλών» θα εκπροσωπηθεί;

Πολλοί αυτοαποκαλούνται τέκτονες, χωρίς να ανήκουν σε καμία κανονικά αναγνωρισμένη στοά. Δεν αντιπροσωπεύουν τον τεκτονισμό και δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν. Εξυπακούεται ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία ψευδο-τεκτονική εκδήλωση.

Πως επιλέγετε ένα νέο μέλος;

Ένα νέο μέλος πρέπει να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας, είτε απευθείας ( αν γνωρίζει κάποιον τέκτονα) ή μέσω σχετικής αλληλογραφίας.

Θα μας δώσει κάποια βασικά στοιχεία του ( ηλικία , επάγγελμα κλπ) και μετά θα μιλήσει με κάποιους εκπροσώπους μας. Αν θεωρηθεί ότι τηρεί τις προϋποθέσεις εισδοχής ( πνευματικά ενδιαφέροντα, επίπεδο παιδείας κλπ) ακολουθεί η διαδικασία μύησης

Το ίδρυμα Ηλιού δεν λειτούργησε και οι καπναποθήκες καταρρέουν, επειδή δεν εμφανίζεται κάποιος εκπρόσωπός σας, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαθήκη. Τι έχετε να πείτε;

Πρόκειται για ένα θέμα που έχετε καλύψει εκτενώς και με άρτιο τρόπο σε παλαιότερες δημοσιεύσεις σας , κύριε Μπερίκο.

Το θέμα μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν με σκοπό να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να περιέλθει στην διάθεση της πόλης του Αγρινίου το κληροδότημα του αδελφού Ηλία Ηλιού και να πραγματοποιηθεί η τελευταία του επιθυμία. Όποιος πραγματικά ήθελε να βρει τους τέκτονες του Αγρινίου, δεν είχε παρά να αποτανθεί στην Μεγάλη Στοά της Ελλάδας. Όποιος δεν μας βρήκε, μάλλον δεν ήθελε να μας βρει !

Εμείς ήμαστε και είμαστε εδώ !!!

Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει και άλλη Στοά εκτός απ’ το «Κοινόν Αιτωλών»;

Όχι, δεν λειτουργεί κάποια άλλη στοά . Το «Κοινόν Αιτωλών» λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1988. Είχε και έχει την χαρά να δεχθεί στους κόλπους του αξιόλογα μέλη της κοινωνίας μας.