Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Γνώθι σ’ Εαυτόν

Ένα εξαιρετικό κείμενο, από την Γαλλίδα Γλωσσολόγο και βαθιά γνώστη της Ελληνικής γλώσσας, κυρία

Simone le Baron.

clip_image001 Η εξειδίκευσή της στις ανθρωπολογικές επιστήμες της δίνει το δικαίωμα να αναφερθεί εκτενώς στην συγκριτική γλώσσα και φιλοσοφία.Προσεγγίζει ίσως την πιο πολύ-χρησιμοποιημένη φράση από τα 147 Δελφικά παραγγέλματα, "Γνώθι σ' Εαυτόν", που την μάθαμε δια γραφής Πλάτωνα, να διδάσκεται και να υποστηρίζεται από τον Σωκράτη.Είναι μια άποψη, που σπανίως την συναντούμε, τουλάχιστον σε ευρεία ερμηνεία και χρήση.Σαφώς και δεν αποτελεί θέσφατο η ανάλυση της κυρίας Baron, τουναντίον δημιουργεί λόγο ή λόγους για μιαν βαθύτερη ή προσεκτικότερη δική μας επαναπροσέγγιση στην αρχαία Ελληνική γραμματεία.

Το κείμενο έχει βατή Ελληνική μετάφραση και διαβάζεται πολύ εύκολα.Υπάρχουν επίσης οι σύνδεσμοι, που παραπέμπουν στις πηγές, που η ίδια έχει χρησιμοποιήσει για να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς της.

Γνώθι σ’ Εαυτόν

Αυτό το απόφθεγμα, το άκουσα για πρώτη φορά, στα γαλλικά «Connais-toi toi-même», το χίλια εννιακόσια εβδομήντα, όταν σπούδασα φιλοσοφία. Μάθαμε ότι το είχε πει ο Σωκράτης και μάλιστα, ότι αποτελούσε θεμέλιο της φιλοσοφίας του.Δεν έψαξα παρά πέρα, δεν μου έκανε εντύπωση, δεν με συγκίνησε.

Μία παρένθεση μόνο: ………………….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ