Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η Ψυχή

 

 http://www.bkwsu.org
Τι είναι αυτό που δεν μπορεί το ψαλίδι να το κόψει , η φωτιά να το κάψει, το νερό να το βρέξει, ούτε και ο αέρας να το ξηράνει;

clip_image002<<Αυτό είσαι εσύ. Φανταστείτε ένα μικροσκοπικό σημείο στο μέρος από το οποίο προέρχονται οι σκέψεις. Αυτό το σημείο σκέφτεται, θυμάται και αποφασίζει. Αυτό το σημείο είσαι εσύ. Το σημείο στο οποίο κάθε συναίσθημα γεννιέται...
Αυτό είσαι εσύ.
Ένα πνευματικό ον που αλληλεπιδρά μέσω τους σώματος...
Αυτό είσαι εσύ. Η αιώνια πηγή της ζωής και της εμπειρίας της ζωής, στο κάθισμα της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού.
Αυτό είσαι εσύ. >>

Ποιός είμαι;
Η αίσθηση της ταυτότητάς σας μήπως αλλάζει τον τελευταίο καιρό; Βιώνετε μια αλλαγή στην καριέρα σας ή τα παιδιά σας φεύγουν από την φωλιά; Έχετε ένα αίσθημα οτι θα μπορούσατε να κάνετε κάτι που έχει
μεγαλύτερο νόημα για εσάς; Μήπως επανεξετάζετε τον σκοπό της ζωής σας;Η αλλαγή χαλαρώνει την ταύτηση που με τη σωματική μου ταυτότητα. Επειδή αλλάζουν οι ταμπέλες στη σκέψη μου σχετικά με το ποιος είμαι, νιώθω αβεβαιότητα σχετικά με αυτό και δεν είναι ξεκάθαρο το πως θα το ανακαλύψω. Είναι μεγάλη τύχη όταν τέτοιες καταστάσεις με κάνουν να αναζητήσω την αληθινή μου ταυτότητα - και τότε με φυσικό τρόπο οδηγούμαι σε στάδια υψηλότερης συνειδητότητας.

Είμαι μια Ψυχή
Η πνευματική γνώση των Brahma Kumaris ενθαρύνει τον καθένα μας να οραματιστεί τον ευτό του ως ένα πνευματικό ον, ένα αιώνιο μικροσκοπικό αστέρι, ένα σημείο αόρατης λαμπερης μη φυσικής ενέργειας, δηλαδή ως ψυχή. Είμαι πραγματικά αυτός; Για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσα τον εαυτό μου γυναίκα ή άντρα, ένα φυσικό ον παρά ένα πνευματικό...
Επέτρεψε τον εαυτό σου να πειραματιστεί. Για λίγες στιγμές σκέψου τον εαυτό σου ως ένα μικροσκοπικό αστέρι αγνού ζωντανού φωτός - το φώς της ενέργειας της συνειδητότητας. Σκέψου τον εαυτό σου ως μία ψυχή, το ον το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου σου, πίσω από τα παράθυρα των ματιών σου. Όταν βρίσκεσαι σε αυτήν την συνειδητότητα, βρίσκεσαι σε συνειδητότητα ψυχής. Αυτή είναι η πνευματική σου ταυτότητα.
Επίγνωση του Εαυτού
Μέσα στην ιστορία οι φιλόσοφοι έχουν πει ότι πηγαίνοντας ένα βήμα πέρα από τους περιορισμούς του εγωκεντρικού εαυτού, μπορεί να βιωθεί η 'επίγνωση του εαυτού'. Με αυτήν την συνηδητοποίηση έρχεται μια βαθιά κατανόηση της αξίας του ανθρώπινου όντος. Όταν βρίσκομαι σε συνειδητότητα ψυχής η αίσθηση της ταυτότητας μου πηγάζει από την έμφυτη αξία της ψυχής παρά από την περιορισμένη και προσωρινή εικόνα του σώματος.
Μετά την επίγνωση του εαυτού έρχεται η ενθύμηση του εαυτού. Το να θυμάμαι ποιός είμαι , σημαίνει να αναπτύσσω την ικανότητα να παραμένω σε συνειδητότητα ψυχής καθώς σκέφτομαι, κινούμαι και αλληλεπιδρώ – να χρησιμοποιώ το νου και το σώμα μου με σοφία, να ενδιαφέρομαι για αυτά με ακρίβεια και να αποπνέω σεβασμό και αγάπη μέσω της συμπεριφοράς μου, των σκέψεων, των κραδασμών και των δραστηριοτήτων μου.
Η Ψυχή: Νους, Διάνοια και Προσωπικότητα
Κάθε ψυχή έχει τρεις ξεχωριστές λειτουργίες, οι οποίες είναι έμφυτες σε όλα τα ανθρώπινα όντα άσχετα με τον τόπο γέννησης. Όπως ακριβώς η ηλεκτρική ενέργεια δημιουργεί ζέστη, ήχο ή φως ανάλογα με τη συσκευή από την οποία θα περάσει, έτσι, και η ενέργεια των λειτουργειών της συνειδητότητας μέσω των τριών διαφορετικών αλλά στενά συνδεδεμένων δυνάμεων, που αναφέρονται αντίστοιχα σαν νους, διάνοια και προσωπικότητα.
  • Ο Νους
    Με τη δύναμη του νου κάποιος φαντάζεται, σκέπτεται και δημιουργεί ιδέες. Οι σκέψεις δημιουργούνται στο νου. Η διαδικασία της σκέψης είναι η βάση όλων των συναισθημάτων, επιθυμιών και αισθημάτων. Είναι μέσω του νου που, άμεσα, οι σκέψεις πηγαίνουν οπουδήποτε, μια μνήμη που μπορεί να αναβιώσει και που μπορεί να υπάρχει η εμπειρία της ευτυχίας ή της λύπης. Ο μεταφυσικός νους δεν θα πρέπει να συγχέεται με την καρδιά, το φυσικό όργανο, που είναι υπεύθυνο για την κυκλοφορία του αίματος.
  • Η Διάνοια
    Οι σκέψεις επεξεργάζονται και ερμηνεύονται από τη διάνοια. Είναι η λειτουργία της κατανόησης. Η ικανότητα της κατανόησης ίσως είναι η πιό σημαντική ικανότητα της ψυχής. Η ξεκάθαρη κατανόηση οποιουδήποτε πράγματος είναι πιθανή μόνο όταν η διάνοια γίνεται πλατιά, βαθιά και διορατική μέσω της τακτικής πνευματικής μελέτης και της εξάσκησης στο διαλογισμό . Η διάνοια επίσης κρίνει, απομνημονεύει, διακρίνει και παίρνει αποφάσεις. Η μη-φυσική διάνοια δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με τον φυσικό εγκέφαλο, ο οποίος αποτελεί τη φυσική απόληξη του νευρικού συστήματος. Ο εγκέφαλος είναι ο πίνακας ελέγχου της ψυχής και εξασφαλίζει την έκφραση των λειτουργιών της.
  • Η Προσωπικότητα
    Κάθε πράξη που γίνεται αφήνει ένα αποτύπωμα στην ψυχή. Οι συνήθειες, οι ιδιαιτερότητες και οι τάσεις βρίσκονται καταγεγραμμένες στην ψυχή (σαν εικόνες, αισθήματα, ήχοι, σειρά σκέψεων κλπ) σαν αποτέλεσμα κάθε πράξης που έχει γίνει.Το πιό βασικό χαρακτηριστικό κάθε ψυχής, η προσωπικότητά της, καθορίζεται από αυτές τις αποθηκευμένες καταγραφές. Οι καταγραφές που σχηματίσθηκαν στο παρελθόν, είναι η δεξαμενή από την οποία ανασύρουμε, συχνά ασυνείδητα, τις παρούσες σκέψεις και πράξεις μας .