Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης

 

Η ελευθερία στη σκέψη είναι αυτή που μας κάνει άτομα με ελεύθερο πνεύμα και η προστασία αυτού του δικαιώματος είναι αναγκαία.

Σύμφωνα με το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας (στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται η ελευθερία για την αλλαγή θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως και η ελευθερία να εκδηλώνει κανείς τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, µόνος ή µμαζί µε άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, µε τη διδασκαλία, την άσκηση, τη λατρεία και µε την τέλεση θρησκευτικών τελετών).

Η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προστατεύει το δικαίωμά σου να έχεις τις δικές σου σκέψεις, τα δικά σου πιστεύω και τη δική σου θρησκεία. Αυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα να αλλάζεις τις πεποιθήσεις σου και τη θρησκεία σου σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.

Επίσης, έχεις το δικαίωμα να εφαρμόζεις στην πράξη τις πεποιθήσεις σου και τα πιστεύω σου. Για παράδειγμα, οι δημόσιες αρχές δεν μπορούν να σε σταματήσουν από το να εξασκείς τη θρησκεία σου δημόσια ή ιδιωτικά εκτός και αν βέβαια, υπάρχει σημαντικός λόγος, όπως για παράδειγμα η προσβολή άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, όταν τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας τάξης ή υγείας.

Για παράδειγμα, μια περίπτωση όπου τέθηκε σε πρόκληση η ελευθερία έκφρασης, ήταν αυτή ενός κοριτσιού στην Αγγλία, της οποίας το σχολείο απαγόρευσε να πηγαίνει διότι αρνήθηκε να φοράει την προβλεπόμενη στολή. Το κορίτσι επέμενε να φοράει την μουσουλμανική μπούργκα (ολόσωμο ένδυμα που καλύπτει το σώμα εκτός από το κεφάλι και τα χέρια, μερικές φορές καλύπτει το κεφάλι ακόμα και το πρόσωπο). Το κορίτσι επικαλέστηκε καταπίεση του δικαιώματός της, όμως απορρίφθηκε από το δικαστήριο διότι αποφασίστηκε ότι θα μπορούσε να πηγαίνει σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο στην περιοχή, το οποίο επιτρέπει στους μαθητές να φοράνε το μουσουλμανικό ένδυμα...Το δικαστήριο αποφάσισε να μην παρέμβει στην πολιτική του σχολείου να αντιμετωπίζει τους μαθητές του το ίδιο, χωρίς να ξεχωρίζει κανένας από το σύνολο.

Το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας και σύμφωνα με το άρθρο 18 αναγνωρισμένο διεθνώς. Μπορείς να εκφράζεις τα πιστεύω σου και τις απόψεις σου και να τις υποστηρίζεις δημόσια και ιδιωτικά χωρίς κανένας να έχει το δικαίωμα να επέμβει. Μπορεί να ακούγεται κάτι το οποίο είναι σημαντικό και αυτονόητο αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Ακόμα και σήμερα, πολλοί άνθρωποι στιγματίζονται και κρίνονται λόγω της θρησκείας τους και γενικότερα των πιστεύω τους και η όποια  προσβολή αυτών, προκαλεί εξεγέρσεις, βιαιότητες, ακόμα και πολέμους. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η εξέγερση χιλιάδων μουσουλμάνων που διαδήλωναν κατά της αμερικάνικής ταινίας και των γελοιογραφιών σε γαλλικό περιοδικό που πρόσβαλαν τον προφήτη Μωάμεθ. Διαδηλώσεις έγιναν ακόμα και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας.

Η ελευθερία στη σκέψη είναι γενικότερα, αυτή που μας κάνει άτομα με ελεύθερο πνεύμα και η προστασία αυτού του δικαιώματος είναι αναγκαία.

- See more at: http://elita.philenews.com/el-gr/ta-dikaiomata-sou/802/1081/to-dikaioma-stin-eleftheria-tis-skepsis#sthash.lJAQ2GxR.dpuf