Εισαγωγικό Ιστορικό Σημείωμα Π. Μουτζουράκη
Αισθανόμενος το βαρύτατο φορτίο της ευθύνης για το μεγάλο παρελθόν των ενενήντα χρόνων αλλά και το μέλλον της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος – ΔΕΛΦΟΙ, έχω την τιμή υπό την ιδιότητα του Εθνικού Μεγάλου Διδασκάλου, να προλογίσω το παρόν ιστορικό λεύκωμα, το οποίο περιγράφει την διαδρομή τεσσάρων και πλέον γενεών Τεκτόνων.
Η διάρκεια των εβδομήντα παλαιοτέρων ετών και των είκοσι νεοτέρων, είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μας επιβάλλει την αδιάκοπη προσεκτική εργασία, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχεια για πολλά έτη ακόμη.
Κατά την ανάγνωση του λευκώματος, παρατηρούμε, ότι οι Έλληνες Τέκτονες, άνδρες και γυναίκες της εποχής του μεσοπολέμου, της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των κοινωνικο-πολιτικών ανακατατάξεων, αναζητούν καταφύγιο πνευματικό, ιδρύοντας το 1926 την πρώτη Μικτή Τεκτονική Στοά, με το όνομα «ΑΘΗΝΑ», λαμβάνοντας τον διεθνή αριθμό 815, από το Γαλλικό Τάγμα «Το Ανθρώπινο Δίκαιο».
Οι δικτατορίες της Ευρώπης της δεκαετίας του 1930 και το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, διαλύουν την Ευρώπη και παραδίδουν στους πολίτες τους κατεστραμμένες χώρες. Δεν επέτυχαν όμως να διαλύσουν τους Τέκτονες, οι οποίοι με αντίξοες συνθήκες και απαγορευτικές διατάξεις είχαν την τεράστια υπομονή και θέληση, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους, έστω κρυπτόμενοι από τις κρατικές αρχές.
Οι αγώνες των Τεκτόνων για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, εξασφάλισαν σε εμάς τους νεότερους, κατάλληλες συνθήκες ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και την πορεία μας προς το Φως.
Δυστυχώς οι σύγχρονες εξελίξεις με τον ακήρυχτο Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο, πλήττοντας την κοινωνική ενότητα και συνοχή, αλλά και ισοπεδώνοντας κάθε ηθική και πνευματική αξία,
μας απασχολούν εντονότατα σήμερα.
Πιθανόν η εποχή μας είναι η πλέον κατάλληλη για την περαιτέρω συνοχή των Τεκτόνων, προκειμένου παραμένοντας σταθεροί στις αρχές και τις αξίες του Τεκτονισμού και του Ανθρωπισμού, να αποτελέσουν το κύτταρο μιας νέας καλλίτερης ανθρωπότητας.
Τούτο, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και την ψυχική δύναμη που έχει έκαστος εξ ημών, ώστε να κατανοεί, να συγχωρεί και να επιμένει για την εφαρμογή των υγιών κανόνων και διδαγμάτων.
Οι συναισθηματικές εξάρσεις των μυήσεων και όλες οι επί μέρους διδασκαλίες, έχουν την δυνατότητα να μας εμπνεύσουν για ένα καλύτερο μέλλον.
Είναι βέβαιον ότι πολλές φορές υπάρχουν απογοητεύσεις από την καθημερινότητα των ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ αδελφών, που ίσως μας οδηγούν σε αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις. Δυστυχώς οι άνθρωποι όσες φορές και αν μυηθούν, δεν είναι δυνατόν να απεκδυθούν της ανθρώπινης φύσεως. Οι αδυναμίες όπως περιγράφονται από τους Αρχαίους Έλληνες τραγικούς, δεν θα εξαλειφθούν ποτέ. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε την πορεία για βελτίωση του εαυτού μας. Αντιθέτως οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να διδαχθούμε από την φιλοσοφική και κοινωνική διδασκαλία του Τεκτονισμού.
Η έρευνα που διενεργήθηκε από το εκλεκτό μέλος μας, Θέκλη Πουλούκη, η οποία συγκέντρωσε και κατηγοριοποίησε το απαιτούμενο υλικό για το ανά χείρας ιστορικό λεύκωμα, αποτελεί κατά το δυνατόν, πλήρη ιστορική εξέλιξη της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος – ΔΕΛΦΟΙ, από το 1926 έως σήμερα.
Οφείλουμε να συγχαρούμε την συγγραφέα για το άρτιο αποτέλεσμα των ερευνών της και την σύνθεση όλων των στοιχείων, είτε αυτά αφορούν την εποχή κάθε γεγονότος είτε την ιστορική πορεία του φιλελεύθερου Τεκτονισμού εν γένει, και στην Ελλάδα ιδιαιτέρως.
Αποτελεί σημαντικό παράγοντα η διάθεση της συγγραφέως, να εξιστορεί τα διάφορα γεγονότα και ειδικά τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, χωρίς να υπεισέρχεται σε επικίνδυνες κριτικές προσώπων και συνθηκών.
Το παρόν θα αποτελέσει την ιστορική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές Τεκτόνων και είμεθα βέβαιοι ότι θα υπάρξουν άξιοι διάδοχοί μας εις το μέλλον, ώστε να συνεχίσουν την ένδοξη καταγραφή των επομένων ετών.
Πιστεύουμε ότι με το παρόν λεύκωμα τιμούμε το παρελθόν μας, είμεθα όμως υποχρεωμένοι να τιμήσουμε το παρόν και το μέλλον με την ίδια θέρμη και αισιοδοξία.
Οι Νεαροί Αδελφοί μας, συγχρόνως με την προσπάθεια της επαγγελματικής και κοινωνικής τους αποκατάστασης, σε δύσκολους καιρούς, ασχολούνται με ζήλο και αυτοθυσία με τα Τεκτονικά δρώμενα της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος – ΔΕΛΦΟΙ.
Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και πιστεύοντας ακράδαντα ότι, κατά την παράδοση της σκυτάλης, πρέπει οι σημερινοί νεαροί και νεαρές, να αναλάβουν βαρύτατα καθήκοντα, αποφασίσαμε τα τελευταία επτά χρόνια, την κατά το δυνατόν σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και προσπαθήσαμε την δημιουργία Τεκτονικών αδελφικών δεσμών, ιδρύοντας την Σεπτή Συμβολική Στοά «ΗΝΙΟΧΟΣ».
Τα έως σήμερα αποτελέσματα των ΗΝΙΟΧΩΝ είναι πολύ ενθαρρυντικά και ελπίζουμε ότι εξασφαλίζουμε το βέβαιον και αρτιότερον μέλλον της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος – ΔΕΛΦΟΙ.
Σ’ εκείνους λοιπόν τους τολμηρούς, των αρχών του 20ου αιώνα που μας δημιούργησαν και εις αυτούς που μας εξασφαλίζουν το μέλλον για τον 21ο αιώνα, ας αφιερωθεί το λεύκωμα αυτό.
Τιμή σε όλους τους Αδελφούς και Αδελφές, ορατούς και αοράτους, που εργάστηκαν για την δόξα της Μεγάλης Μικτής Στοάς της Ελλάδος – ΔΕΛΦΟΙ, την δόξα του Τεκτονισμού, την δόξα του Ανθρωπισμού, την δόξα της Φιλοσοφίας και τέλος την δόξα του Μεγάλου Αρχιτέκτονος του Σύμπαντος.
Παναγιώτης Μουτζουράκης
Εθνικός Μεγάλος Διδάσκαλος