Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Βασιλιάς και Τέκτων…Το Παλάτι Rudyard Kipling

 
Το Παλάτι


Βασιλιάς και Τέκτων όταν ήμουν αναγνωρισμένος και επιδέξιος διδάσκαλος καθάρισα τη γη μου, το παλάτι μου να κτίσω, όπως κάθε βασιλιά του πρέπει. Έσκαψα βαθιά, στάθμισα, και να εκεί από τη λάσπη πιο κάτω, τα ερείπια βρήκα παλατιού που κάποιος άλλος Κύρης πριν από μένα είχε κτίσει.
Η κατασκευή δεν ήτανε σπουδαία, από τα σχέδια έλειπε η πνοή, διεσπαρμένα κείτονταν, χωρίς σκοπό, θεμέλια ερειπωμένα, πλινθοδομή άτεχνη με λάθη, αλλά σε κάθε λίθο βρήκα χαραγμένο: "Μετά από μένα θε να 'ρθει κάποιος άλλος Κτίστης, πέστε του ότι κι εγώ - κάποτε - τη γνώση είχα".
Γοργά άρχισα να σκάβω τις τάφρους, φτιάχνοντας θεμέλια σωστά σχεδιασμένα. Τους γωνιαίους λίθους έριχνα, τις λαξευμένες πέτρες έκοβα και εξ αρχής τοποθετούσα. Στη φωτιά τα μάρμαρα πετούσα μετά τον ασβέστη έσβηνα και όπου ήθελα έστρωνα, έπαιρνα έτσι και άφηνα κατά πως επιθυμούσα του ταπεινού νεκρού τα δωρήματα.
Παρ' όλα αυτά ούτε απαξία έδειχνα ούτε υπερηφάνεια. Ώσπου, καθώς τους γωνιαίους λίθους απομακρύναμε, στα ρημαγμένα εκεί θεμέλια συνέλαβα τη πραγματική τη βούλησή του. Σα να 'χε βρεθεί εμπρός μου για να δηλώσει την επιθυμία του και τότε κατάλαβα το όνειρο που τον είχε οδηγήσει στο σχεδιασμό του έργου.
Βασιλιάς και Τέκτων όταν ήμουν - στο αποκορύφωμα της περηφάνιας μου, Μήνυμα μου 'στειλαν από τα Σκότη - Ψιθυριστά με κάλεσαν εκεί στην άκρη Μου είπαν: "Η ολοκλήρωση του έργου δεν είναι επιτρεπτή", μου είπαν "Οι πράξεις σου το έργο ολοκληρώνουν", "Και το δικό σου το παλάτι (μια μέρα) θα κείται όπως των άλλων, έργο συλημένο για έναν άλλο βασιλιά που θα έρθει για να χτίσει".
Κάλεσα τους άνδρες μου από τις τάφρους, τα λατομεία, τις αποβάθρες και τις απόκρημνες ακτές. Αυτά που τόσο σωστά ανέγειρα τα άφησα στο έλεος των άπιστων καιρών. Μόνο στο ξύλο χάραξα, μόνο στο λίθο χάραξα: "Μετά από μένα θε να 'ρθει κάποιος άλλος Κτίστης. Πέστε του ότι κι εγώ (κάποτε) τη γνώση είχα!"
Rudyard Kipling

http://leandroslk.blogspot.gr/search/label/Kipling