Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΜΣΤΕ 7ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΝΕΑΡΩΝ ΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΗΣ Μ:.Μ:.Σ:.Τ:. ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ

ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

7ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΝΕΑΡΩΝ ΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΗΣ Μ:.Μ:.Σ:.Τ:. ΕΛΛΑΔΟΣ

18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

panagiotis moutzourakisΈχουμε την μεγάλη χαρά να κηρύξουμε την έναρξη του 7ου πανελληνίου συνεδρίου των νεαρών τεκτόνων της Μ:.Μ:.Σ:.Τ:. Ελλάδος, των εκλεκτών μας «Ηνιόχων».

Η προ ετών δοκιμαστική πρωτοβουλία μας, διαπιστώνουμε ότι πλέον καθίσταται θεσμός. Έχουν ήδη διεξαχθεί με μεγάλη επιτυχία τα έξι προηγούμενα συνέδρια υπό την εκλεκτή πρώην πρόεδρο των Ηνιόχων αδ:. Έλενα Σπαρίδου. Για πρώτη φορά σήμερα, το 2016, υπό την καθοδήγηση του νέου προέδρου, αδ:. Μιχαήλ Πατζή, θα παρακολουθήσουμε τις εργασίες και τις σκέψεις των Ηνιόχων μας και όχι μόνον.

Ήδη από την έναρξη του θεσμού αυτού συμμετέχουν νεαροί τέκτονες από άλλες τεκτονικές δυνάμεις, όπως είναι η Μ:.Σ:. της Ιταλίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Πορτογαλίας και άλλες.

Είναι προφανές ότι προσπαθούμε σε χρόνους πολύ δύσκολους και προβληματικούς, να συνενώσουμε κοινωνικά και πνευματικά, νέους ανθρώπους, σε ένα κοινό σκοπό: «την συνειδητοποίηση της ανάγκης αρμονικής συνύπαρξης για ένα καλύτερο μέλλον».

Το μέλλον αυτό δεν επιθυμούμε να αφορά μόνον την τεκτονική οργάνωση μας, αλλά την εν γένει κοινωνική και πολιτισμική προσαρμογή σε έναν καλύτερο κόσμο.

Πιθανόν εάν δοθούν τα εναύσματα που περιέχονται στις υγιείς φιλοσοφικές, πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές διδασκαλίες, ίσως το αύριο να είναι περισσότερο φωτεινό από το σήμερα.

Οι πληγές του 20ου αιώνα συνεχίζουν με τους ίδιους ρυθμούς να ταλανίζουν τους ανθρώπους σχεδόν σε ολόκληρη την γη. Η επιμονή της κυριαρχίας των μεγάλων δυνάμεων, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, συνεχίζει το αιματοκύλισμα σε πολλές χώρες της γης και ιδιαιτέρως στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική. Οι φρικαλεότητες των πολέμων στις χώρες που διεξάγονται με θύματα αθώους, οι απάνθρωπες

συμπεριφορές των «υψηλών πολιτισμών» της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες, ο δήθεν θρησκευτικός πόλεμος των Ισλαμιστών και η τρομοκρατία, αντί να καταπαύσουν στο ξημέρωμα του 21ου αιώνα, εντατικοποιούνται και απειλούν με μία νέα σκοτεινή περίοδο την ανθρωπότητα.

Δυστυχώς οι περισσότεροι αγωνίζονται μόνον για οικονομικά και κυριαρχικά συμφέροντα. Ανάλγητα καθημερινώς βλέπουμε τα θύματα της απληστίας να υποφέρουν, να πεθαίνουν, να πνίγονται και εμείς με θλίψη απλά κλείνουμε τα μάτια μας για να αποφύγουμε το φρικτό θέαμα. Η αντίδραση μας είναι μηδενική, με ελάχιστες εξαιρέσεις που συνήθως δηλώνονται σε συνέδρια, διακηρύξεις και λόγους άνευ ουδεμίας πρακτικής εφαρμογής και ουσιαστικής προσφοράς.

Πολλοί από εμάς προτιμούν να ζουν την φευγαλέα ικανοποίηση των δύο ωρών ανά τεκτονική συνεδρία και να μην ασχολούνται καθόλου με το έργο που οφείλουμε να υλοποιήσουμε σαν τέκτονες για την βελτίωση της ανθρωπότητας. Πιστεύω ότι οι προγονοί μας, της γαλλικής, της ελληνικής και των άλλων επαναστάσεων του 18ου και 19ου αιώνα, θα αγανακτούσαν για την αδιαφορία των απογόνων τους. Διεθνής οργανώσεις όπως ο τεκτονισμός οφείλουν να βγουν από τις αινιγματικές στοές τους και την «περίεργη» απομόνωση τους, προσφέροντας κοινωνικό, εκπαιδευτικό και ανθρωπιστικό έργο.

Η επαφή των τεκτόνων με την κοινωνία θα αποδείξει επιτέλους ότι οι κατηγορίες που προσάπτονται στον τεκτονισμό, ως ύποπτη και επικίνδυνη οργάνωση, θρησκευτική αίρεση, και τόσα άλλα, είναι ένα μεγάλο ψεύδος.

Η έρευνα που πραγματοποιούν οι τέκτονες, σε κάθε ζήτημα που απασχόλησε τους ανθρώπους, δεν αποτελεί προσπάθεια ανατροπής των καλώς εχόντων, ούτε εφαρμογή μαγείας και μαγγανείας. Αντιθέτως η επιδίωξη μας είναι η καλυτέρευση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής δια της πολύπλευρης μόρφωσης και της έμπνευσης υψηλών ιδανικών μέσω της γνώσης.

Το θέμα των νεαρών μας τεκτόνων για το 7ο συνέδριο είναι:

«Η δύναμη των συμβόλων στον κόσμο και τον Τεκτονισμό. Από τον κόσμο των ιδεών στην εκδηλωμένη πραγματικότητα».

Από τις εργασίες και την αναζήτηση των μελών μας καθίσταται προφανές ότι οι τέκτονες ασχολούνται με θέματα γενικού ενδιαφέροντος τα οποία μελετούν και τους αποδίδουν όλες τις πιθανές επεξηγήσεις που αφορούν τα σύμβολα. Αυτές οι έρευνες είναι εύλογο ότι πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως γραπτών και προφορικών πληροφοριών, είτε αυτές είναι θρησκευτικές, φιλοσοφικές, κοινωνικές και επιστημονικές.

Ο παραλληλισμός των χρησιμοποιούμενων συμβόλων από τους τέκτονες με τα κοινής χρήσης σύμβολα ουδόλως παραπέμπει σε περίεργα ή ύποπτα αποτελέσματα. Αντιθέτως αποδεικνύει ότι στους κόλπους του δίνονται όλες οι πιθανές εκδοχές επεξήγησης των συμβόλων.

Ήλθε η ώρα λοιπόν να παραχωρήσουμε το βήμα στους Ηνίοχους και να θαυμάσουμε για μια ακόμη φορά το σφρίγος τους και την σοβαρότητα τους.

Είπον

Παναγιώτης Μουτζουράκης

Εθν:.Μεγ:.Διδ