Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΙ και ΝΑΪΤΕΣ μια Αποκρυφιστική μεγάλη «Λευκή Αδελφότητα».

 

Οι Ροδόσταυροι είναι ένα διεθνώς γνωστό Τάγμα που ανήκει στον αρχαίο μυστικισμό (Rosae Crucis). Παγκοσμίως μετρά πάνω από 200,000 ενεργά μέλη και είναι το πιο επιτυχημένο Δυτικό μυστικιστικό Τάγμα. Οι συναθροίσεις τους πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 450 πόλεις και οι διδασκαλίες τους μεταφράζονται σε περισσότερες από 16 γλώσσες εκ των οποίων γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ελληνικά, ιταλικά, πορτογαλικά, αραβικά κ.α. Στο τάγμα των ροδόσταυρων μπορούν να συμμετέχουν και άντρες και γυναίκες χωρίς να ανήκουν σε κάποια ανώτερη τάξη. Στόχος του Ροδοσταυρικού τάγματος είναι η εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα από την διερεύνηση και μελέτη των φυσικών νόμων. Σκοπός του τάγματος είναι να δώσουν την ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο που θέλει να συμμετάσχει να ζήσει μέσα σε ένα περιβάλλον υγείας, ευτυχίας και γαλήνης. Ένα από τα κύρια σύμβολα των Ροδόσταυρων είναι, αυτό που στους σύγχρονους αποκρυφιστές γνωστό ως Rosecross-Lamen. Το σύμβολο των Ροδόσταυρων ειναι χωρισμένο σε 2 τμήματα. Στο Ρόδο και τον Σταυρό. Η λέξη Ροδό-Σταυρος, αντιπροσωπεύει το Ρόδο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Σταυρού. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα, και το ρόδο την αναγέννηση.Αυτή είναι η επεξήγηση του ονόματος και του συμβόλου των Ροδόσταυρων (αν και το πραγματικό αρχικό όνομα είναι Ναϊτες Ιππότες της Αγίας Τραπέζης,την Αγία Τράπεζα της Εκκλησίας.Το Ρόδο είναι ένα σύμβολο της αυγής, της αναστάσεως του Φωτός και της ανανέωσης της ζωής,ο σταυρός και το ρόδο μαζί είναι συνεπώς ιερογλυφικά διαβασμένα, η Αυγή της αιώνιας ζωής.Η φήμη των Ροδοσταύρων, που παραμένει μέχρι σήμερα, δεν οφειλόνταν σε οποιαδήποτε επιθυμία από τη μεριά τους να τυφλωθεί ο κόσμος με το μεγαλείο της γνώσης τους. Δεν έχτισαν κανένα κολλέγιο, δεν ανέγειραν κανέναν ναό, δεν διεκδίκησαν ποτέ καμία θέση ως ηγέτες των ανθρώπων. Η «ανωνυμία» ήταν το σύνθημά τους, και το ρητό τους καταγόταν από έναν από τους Γνωστικούς προκατόχους τους: "Μάθετε να τους γνωρίζετε όλους, αλλά κρατήστε τους εαυτούς σας αγνώστους." Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αδελφοί του Σταυρού του Ρόδου κρατήθηκαν σε απόσταση από τον κόσμο. Αντίθετα, ανακατεύθηκαν ελεύθερα με όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων, υποβλήθηκαν σε όλες τις συνηθισμένες υποχρεώσεις της ζωής, υπάκουσαν τους νόμους των αντίστοιχων χωρών τους και θεωρήθηκαν εξαιρετικοί πολίτες, ενώ η μόνη μυστικότητα τους αφορούσε στην ασυνήθιστη γνώση τους και τις δυνάμεις τους.

Ποιοι ήταν οι Ροδόσταυροι; Η ύπαρξη της αδελφότητας δημοσιοποιήθηκε στο έτος 1614, όταν ένα μικρό λατινικό τεύχος γνωστό ως Fama Fraternitatis εκδόθηκε στη Γερμανία, το

οποίο περιέγραφε το ίδρυμα και τους στόχους του Τάγματος. Η πρώτη αγγλική μετάφραση αυτού του τεύχους έγινε από τον Thomas Vaughan το 1652. Περιείχε την ιστορία του Christian Rosencreuz, ενός φτωχού αλλά ευγενούς ιππότη που γεννήθηκε στη Γερμανία το 1358. Σαν αποτέλεσμα ενός όρκου που πήρε κατά τη διάρκεια της νιότης του, ο νεαρός άνδρας άρχισε προσκύνημα στους Άγιους Τόπους. Όσο ζούσε στη Μικρά Ασία έμαθε Αραβικά, μελέτησε με διάφορους Άραβες αλχημιστές και μετέφρασε ένα σημαντικό απόκρυφο έγγραφο στα Λατινικά. Κατά την επιστροφή του προς την πατρίδα σταμάτησε στην Ισπανία, όπου προσπάθησε να προκαλέσει το ενδιαφέρον μερικών από τους πιο διανοούμενους Μαυριτανούς στα απόκρυφα δόγματά του. Αφού απέτυχε σε αυτό, επέστρεψε στη χώρα καταγωγής του, τη Γερμανία, όπου απέκτησε το μυστικό του όνομα Christian Rosencreuz, ή το χριστιανικό Σταυρός του Ρόδου. Προσέλκυσε σύντομα μια ομάδα μαθητών και μαζί έχτισαν μία Στοά που ονόμασαν "Οίκος του Αγίου Πνεύματος." Έπειτα από το τέλος πέντε ετών, ο Rosencreuz επέλεξε τρεις από τους πιο έμπιστους μαθητές του και τους δέσμευσε με έναν όρκο ώστε να μην αποκαλύψουν τα μυστικά που επρόκειτο να τους μεταδώσει. Αργότερα, άλλα τέσσερα άτομα προσχώρησαν στην ομάδα, ούτως ώστε αυτοί οι οκτώ άνθρωποι να διαμορφώσουν τον αρχικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Αδελφότητας του Σταυρού του Ρόδου.

Ο αριθμός οκτώ είχε μια ιδιαίτερη μυστική σημασία για τους Ροδοσταύρους.Αυτά τα οκτώ άτομα δημιούργησαν μια μυστική κρυπτογραφημένη γλώσσα και συνέταξαν ένα λεξικό στο οποίο ήταν ταξινομημένες όλες οι μορφές της σοφίας. Όταν έφθασε η ώρα για να χωριστούν και να αρχίσουν τη δημοσίευση των διδασκαλιών τους, δεσμεύθηκαν να τηρούν έξι κανόνες: 1. Να μην κάνουν καμία δημόσια διακήρυξη ανώτερης γνώσης, και να θεραπεύουν τους αρρώστους δωρεάν. 2. Να μην φορούν κανένα ιδιαίτερο ένδυμα, αλλά να ντύνονται σύμφωνα με τις συνήθειες της χώρας στην οποία ζούσαν. 3. Να επιστρέφουν στον Οίκο του Αγίου Πνεύματος μια ορισμένη ημέρα κάθε έτος, με σκοπό την αμοιβαία βοήθεια και οδηγίες. 4. Να ψάξουν για ένα αντάξιο πρόσωπο για να διαδεχθεί κάθε μέλος. 5. Να υιοθετήσουν τα γράμματα R.C. σαν σημάδι τους και υπογραφή τους. 6. Να κρατήσουν την ύπαρξη της Αδελφότητας μυστική για μια περίοδο εκατό ετών.Όταν ο πρώτος από αυτούς τους οκτώ ανθρώπους πέθανε, αποφασίστηκε να μην αποκαλυφθεί η θέση ενταφιασμών οποιουδήποτε μέλους του Τάγματος. Συνεπώς, όταν πέθανε ο Christian Rosencreuz στην ηλικία των 106 ετών, κανένας δεν ήξερε που ήταν ενταφιασμένος. Αλλά το 1584 ανακαλύφθηκε μια μυστική πόρτα στον "Οίκο του Αγίου Πνεύματος", επάνω από την οποία ήταν ένας πάπυρος που ανέφερε ότι 120 έτη μετά από το θάνατο του Rosencreuz ο τάφος του θα αποκαλυπτόταν και τα δόγματά του θα δημοσιοποιούνταν. Όταν η πόρτα άνοιξε αποκάλυψε έναν υπόγειο θάλαμο ενταφιασμών με επτά πλευρές.

Στο κέντρο του υπόγειου θαλάμου βρίσκονταν έναν βωμός,κάτω από το βωμό ήταν ξαπλωμένο το τέλεια συντηρημένο σώμα του Christian Rosencreuz, με το ένα χέρι του να κρατά σφικτά μια διαθήκη που έφερε σαν χαρακτηριστικό το γράμμα "Τ"....Σε αυτήν τη Διαθήκη η Αδελφότητα πρόσφερε τα μυστικά της στον κόσμο, με τον όρο ότι δεν πρέπει να περιέλθουν στην κυριότητα οποιασδήποτε χριστιανικής σέκτας. Εξέφρασε την πίστη των μελών της στις υπάρχουσες μορφές διακυβέρνησης και προσκάλεσε όλα τα άτομα ειλικρινούς προσδοκίας να έλθουν σε επαφή με τα μέλη της Αδελφότητας. Συγχρόνως σύστησε σε εκείνους με εγωιστικά κίνητρα, να μην ασχοληθούν με τον Αποκρυφισμό, προειδοποιώντας ότι η δυστυχία και η θλίψη θα καταλάμβαναν όλους εκείνους που διερεύνησαν τα μυστικά της φύσης χωρίς έναν προκαταρκτικό καθαρισμό του μυαλού και της καρδιάς. Αν και η ύπαρξη της Αδελφότητας δεν δημοσιοποιήθηκε μέχρι 1614, η επιρροή των Αδελφών έγινε αισθητή πολύ πριν από εκείνο τον χρόνο. Ο Elias Ashmole δηλώνει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ θεραπεύτηκε από την ανεμοβλογιά από ένα μέλος του τάγματος, και ότι ο Κόμης του Norfolk θεραπεύθηκε από τη λέπρα από έναν Ροδόσταυρο παθολόγο.

Μεταξύ του 1603 και του 1625 εμφανίστηκαν διάφορα σημαντικά βιβλία στα οποία αναφερόταν η Αδελφότητα, με σημαντικότερη την Απολογία του Robert Fludd , η οποία δημοσιεύθηκε το 1616 και συντηρείται ακόμα στο Βρετανικό Μουσείο. Το 1623 ειπώθηκε ότι υπήρχαν μόνο τριάντα έξι Ροδόσταυροι στην Ευρώπη, διασκορπισμένοι σε περίπου έξι διαφορετικές χώρες. Μέχρι το τέλος του δέκατου έβδομου αιώνα πολλοί προεξέχοντες άνθρωποι ταυτιστήκαν με τους Ροδοσταύρους.Ένας από τους κύριους σκοπούς των Ροδοσταύρων ήταν να συνδυαστούν οι διάφοροι κλάδοι του Αποκρυφισμού σε ένα συνθετικό σύνολο.Πολύ Ροδόσταυροι υποστήριξαν ότι κατέχουν το μυστικό της παράτασης της Ζωής, μια δυνατότητα που κανένας θεοσοφιστής δεν αρνείται. Οι Ροδόσταυροι ήταν επίσης γνωστοί ως οι "Φιλόσοφοι της Φωτιάς," και μεταξύ όλων των μυστικιστών του Μεσαίωνα αυτοί μόνο γνωστοποίησαν την αληθινή ερμηνεία της λέξεως Φωτιά. Όπως λένε οι εσωτερικές διδασκαλίες,είναι Ζωή και Θάνατος, η προέλευση και το τέλος κάθε υλικού πράγματος.

Μύηση; Κάθε υποψήφιος που γίνονταν δεκτός στην Αδελφότητα του Σταυρού του Ρόδου δέχονταν αυτούς τους τέσσερις κανόνες ως πρότυπα της ζωής του "Να γνωρίζεις,Να θέλεις,Να τολμάς,Να κρατάς τη σιωπή σου"και εισαγόταν αμέσως σε μια περίοδο δοκιμαστικής πειθαρχίας.[Να γνωρίζεις είναι το πρώτο βήμα, και αυτή η γνώση περιλαμβάνει την κατανόηση των νόμων που κυβερνούν το ορατό και αόρατο σύμπαν, και εμπεριέχει τη μελέτη της φύσης και του ανθρώπου. Η γνώση φέρνει τη δύναμη, και η δύναμη πρέπει να εφαρμοστεί. Η εφαρμογή της γνώσης απαιτεί μια συνειδητή και σκόπιμη χρήση της θέλησης, η οποία, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει πάντα να λειτουργεί σε τέλεια αρμονία με την Παγκόσμια Θέληση. Η μεγάλη Θέληση της Φύσης εργάζεται για το καλό όλων, και το άτομο που θα συνδυάζει τη δική του θέληση με την Παγκόσμια Θέληση θα πρέπει να τολμήσει να ασκήσει το καλό μόνο του. Αλλά η δύναμη, μόλις αποκτηθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για είτε καλούς είτε κακούς σκοπούς.

Για αυτό το λόγο, οι Ροδόσταυροι δίδαξαν ότι η δύναμη πρέπει να δοθεί μόνο σε εκείνους που έχουν δοκιμαστεί αρκετά για να αποδείξουν ότι δεν θα τη χρησιμοποιούσαν με κακό τρόπο. Η τέταρτη απαίτησή τους, επομένως, ήταν να παραμείνουν σιωπηλοί για τις δυνάμεις και τη γνώση τους σε σχέση με εκείνους στους οποίους δεν ήταν πρόσφορο να μιλήσουν]Του γνωστοποιούνταν ότι εάν πληρούσε τους απαραίτητους όρους θα έβρισκε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο "Βιβλίο της Μύησης." Επίσης, του υπόσχονταν ότι, όταν θα ήταν έτοιμος, θα έβρισκε έναν "οδηγό" ο οποίος θα τον καθοδηγούσε στους υψηλότερους βαθμούς του Αποκρυφισμού.Οι Οδηγίες των Ροδοσταύρων χρονολογούνται από το έτος 1675. Αρχίζουν με μια προειδοποίηση προς τον υποψήφιο να μη χρησιμοποιήσει ποτέ τη γνώση του για προσωπικούς λόγους. Τον ενημερώνουν ότι οι Αδελφοί του Σταυρού του Ρόδου έχουν δείξει ήδη την "Οδό" σε πολλούς λαούς σε πολλές γλώσσες, και θρηνούν το γεγονός ότι συχνά οι προσπάθειές τους έχουν παρανοηθεί και οι διδασκαλίες τους έχουν διαστραφεί.Για εκατό έτη αφότου γράφτηκαν αυτές οι Οδηγίες, ελάχιστα έχουν ακουστεί για τις δραστηριότητες των Ροδοσταύρων στην Ευρώπη. Ο καθηγητής Lauteo, στην Ιστορία των Ροδοσταύρων, λέει ότι αναχώρησαν για την Ινδία στην αρχή του δέκατου όγδοου αιώνα.ΌΛΟΙ οι μαθητές παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με την απόκρυφη πλευρά των διδασκαλιών τους. Στο τελευταίο τέταρτο του δέκατου ενάτου αιώνα ο ιστορικός και συγραφέας Hargrave Jennings δημοσίευσε το διαφωτιστικό βιβλίο του "Οι Ροδόσταυροι,οι Ιεροτελεστίες και τα Μυστήριά τους" αλλά σεβάστηκε τη μυστικότητά τους και παρέμεινε σιωπηλός σχετικά με εκείνα τα θέματα για τα οποία δεν είχε κανένα δικαίωμα να μιλήσει...Ακόμα και σήμερα πιστεύεται ότι "κανένας δε θα μπορούσε ποτέ να απλώσει τα χέρια του στους Ροδοσταύρους και παρά τις υποτιθέμενες ισχυριζόμενες ανακαλύψεις "των μυστικών αιθουσών και των απολιθωμένων ιπποτών τους" αυτή η αρχαία διδασκαλία και οι αληθινοί στόχοι της είναι μέχρι σήμερα ένα μυστήριο...

Theodora 94