Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ … «Περί φύσεως» …ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΚΑΘΑΡΜΟΙ


Ο Εμπεδοκλής ήταν ένας από αυτούς που έζησε στο μεταίχμιο του περάσματος από τα Μυστήρια στις φιλοσοφικές σχολές, αφήνοντας μας ένα μέρος της ΓΝΩΣΗΣ του, μέσα από τους λίγους σωσμένους εξάμετρους επικούς στίχους του, που όμως χαρακτηρίζονται από μία τεράστια δυναμική σε σκέψεις και αναλύσεις. Τα ποιήματα που σώζονται είναι οι «Καθαρμοί» (3.000 στίχοι) και το «Περί φύσεως»(2.000 στίχοι). Οι στίχοι που διασώθηκαν είναι 450.
Ας δούμε ένα απόσπασμα από το «Περί φύσεως»: [Μες στους ανθρώπους δύσκολη τυχαίνει νάναι η γνώση, γιατί στενές στα μέλη τους απλώνονται οι αισθήσεις και κακά πέφτουν πάνω τους πολλά, το νου, που αμβλύνουν. Κι απ’ τη ζωή λίγο σαν δούνε ζώντας μέρος, γοργοθάνατοι σαν τον καπνό μακριά πετούνε, σ’ αυτό μόνο πιστεύοντας, που σκόνταψε ο καθένας. Παντού σερνάμενοι το παν καυχιούνται όμως πως βρήκαν, έτ’ είναι τουτ’ αθώρητα κι ανήκουστα απ’ ανθρώπους κι ανάρπαστ’ απ’ το νου μα συ, μακριά, που στέκεις θα μάθεις από των θνητών τη γνώση όχι πιο πέρα.]
clip_image002Ο Εμπεδοκλής με τη φιλοσοφία του αναζητά την πραγματική ΓΝΩΣΗ και ΟΥΣΙΑ της ΦΥΣΕΩΣ. Η Φύση χαρακτηρίζεται από μία ΑΙΩΝΙΑ ΕΝ-ΑΛΛΑΓΗ. Η εν-αλλαγή αυτή βρίσκεται ανάμεσα στην αλλαγή του Ηράκλειτου (γίγνεσθαι) και την σταθερότητα του Παρμενίδη (Είναι). Ο Εμπεδοκλής …ΑΔΕΛΦΙΑ…στέκεται σ’ αυτές τις δύο φιλοσοφικές θέσεις και ορίζει σαν πρωταρχική αιτία γέννησης όλων των όντων την κίνηση τεσσάρων πρωταρχικών στοιχείων που ονομάζει «ΡΙΖΩΜΑΤΑ».
Τα στοιχεία αυτά είναι : 1. Η φωτιά (ΖΕΥΣ)..2. Το νερό (ΝΗΣΤΙΣ)..3.Η Γη (ΑΙΔΩΝΕΥΣ)…4. Ο Αέρας (ΗΡΑ).

Η κίνηση αυτών των στοιχείων οφείλεται σε δύο αντίθετες δυνάμεις που τις ονομάζει ΦΙΛΟΤΗΤΑ και ΝΕΙΚΟΣ. Η Φιλότητα είναι η θετική δύναμη της αγάπης που ενώνει τα πράγματα και Νείκος η αρνητική που τα διαχωρίζει. Η σχέση αυτών των αντίρροπων δυνάμεων είναι αυτή που διατηρεί την ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ στο ΣΥΜΠΑΝ (Σφαίρος).
Ούτως δι’ ημάς τους Θνητούς ο θειότερος Νόμος της αδήριτης Ανάγκης είναι ο Κοσμικός Νόμος ΑΔΕΛΦΙΑ , της απαρασάλευτης τάξης και του τρόπου διατήρησής της. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που είτε εκουσίως, είτε ακουσίως την διασαλεύει διαπράττει ΥΒΡΙ και σε απροσδιόριστο γ’ αυτόν χρόνο δέχεται την ΤΙΜΩΡΙΑ της ΝΕΜΕΣΕΩΣ. Η Ύβρις ΑΔΕΛΦΙΑ διαπράττεται από την Άττη, την αφροσύνη που είναι πάντα αποτέλεσμα αλόγων, ανεξέλεγκτων παθών ή απερίσκεπτης συγκατάθεσης σε μία γνώμη (αυτό που αποκαλούμε σήμερα αμαρτία). Και φυσικά η Ύβρις προκαλεί την Δίκη, τα Δεινά που δια μέσου των

οποίων επέρχεται η τιμωρία της ΝΕΜΕΣΕΩΣ.

Ο λαός μας σήμερα στερούμενος εδώ και χρόνια της ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  και της ΙΕΡΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΥΗΣΕΩΣ, έμενε άοπλος και αβοήθητος με οδηγό την σφαλερή κρίση ή την κοπιώδη εμπειρία. Τα πάθη μας και οι (αμαρτίες) λόγω της εγγενούς μεταδοτικότητας και συσσώρευσης  τείνουν να ισχυροποιούνται και να κατακάθονται στον χώρο ως ακαθαρσία, αλλά ταυτόχρονα και στις ανθρώπινες ψυχές… ως κηλίδα …γι’ αυτό παρατηρούμε έντονα....ο ένας να βγάζει το μάτι του άλλου…και να υβρίζουμε κάθε διαφορετική άποψη…που εμείς δεν δεχόμαστε… ως αληθινή …μιας και η δική μας πάντα άποψη είναι η… σωστότερη. Αυτό το ΜΙΑΣΜΑ που μεταφέρεται κληρονομικά από γενεά σε γενεά και φέρνει τις ανίατες ασθένειες αλλά και τα καταστροφικά «κακά» για όλη την ανθρωπότητα κατακάθεται σε μια πόλη, σε μια χώρα, πάνω σ’ όλη τη γη και φέρνει συμφορές και δυναμώνει τους εχθρούς της…για να κάνουν αυτά που διαπράττουν σήμερα…!!!
Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ και να γίνει εκπαίδευση ΙΕΡΟΦΑΝΤΩΝ, ώστε να τελούνται σωτήριοι ΚΑΘΑΡΜΟΙ και ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΙ. Ο  ΑΝΘΡΩΠΟΣ ως γνήσιος υιός της ΓΗΙΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ , είναι ΦΟΡΕΑΣ των 4 στοιχείων της που τον θρέφουν αλλά και τον καθαρίζουν. Τα μιάσματα βρίσκουν ΑΔΕΛΦΙΑ κατοικία στο σώμα και στο πνεύμα. Όπως το σώμα το θέλουμε καθαρό και υγιές ….έτσι και το πνεύμα οφείλει κι αυτό … να είναι υγιές για να ενοικεί …ώστε να αποτελέσει τον ΝΑΟ του, ώστε ο προστάτης ΔΑΙΜΩΝ εαυτού...να μην το εγκαταλείψει.
Εις το  Καρμήλειο όρος ….ο  μύστης Πυθαγόρας …μας δίδαξε τους φυσικούς καθαρμούς …που οφείλουμε να γνωρίζουμε.

ΚΑΘΑΡΜΟΣ ΠΥΡΟΣ.

Αδέλφια…αναζητείστε τις θερμές ακτίνες του Ηλιακού φωτός. Βρείτε πνευματικά τις ακτίνες του Φοίβου και δεηθείτε την αρωγή τους. Απεκδυθείτε των ρούχων που σας βαραίνουν, όπως και των υποδημάτων σας και αφήστε την ΙΡΙΔΑ να αγκαλιάσει το σώμα σας. Εισπνεύστε την θέρμη του Φοίβου και συντονίστε την αναπνοή σας με τον ρυθμό του Συμπαντικού Λόγου. Αφήστε την Απολλώνεια Ακτίνα να εισέλθει μέσα σας και θα πυρώσει τις τις ακαθαρσίες σας εσωτερικά. Η ΙΡΙΣ θα κάψει όλες τις μιαρές ακαθαρσίες και θα σας περιβάλλει με το γλυκό της άρωμα καθώς θα λούζεστε στο Πύρινο Φώς της.

ΚΑΘΑΡΜΟΣ  ΑΝΕΜΟΥ.

Αδέλφια…ανανεώστε τον εαυτό σας με νηστεία στην αρχή την Νουμηνίας (Νέα Σελήνη). Δεηθείτε στην προσφιλέστερη δι’ εσάς Θεότητα, αποφεύγοντας κατά την διάρκεια του καθαρμού την κοινωνία με άφρωνες ανθρώπους. Αναζητείστε φρέσκο αέρα των δασών και βρείτε πνευματικά τους Δαίμονες και τις Νύμφες του Αιόλου. Απεκδυθείτε των ρούχων και υποδημάτων και τρέξτε μέχρι ο αέρας να εισέλθει στους πνεύμονές σας και να καθαρίσει τις κακοσμίες και τις ακαθαρσίες όπως ο καπνός της φωτιάς χάνεται με το στροβίλισμα του ανέμου. Αφήστε τον αέρα να αγκαλιάσει το σώμα σας και να το εξαγνίσει με το γλυκό του άρωμα.

ΚΑΘΑΡΜΟΣ  ΥΔΑΤΟΣ.

Αδέλφια….αναζητείστε το ρέον ΥΔΩΡ των πηγών και των ποταμών ή το ιαματικό της θαλάσσης. Αναζητείστε πνευματικά τις Νηρηίδες και τους Τρίτωνες του Ποσειδώνος. Αφεθείτε στα περί κυκλικά τους χέρια και  εναρμονίσετε τον ρυθμό της αναπνοής σας με τον παγκόσμιο ρυθμό του υδάτινου στοιχείου. Οι Νηρηίδες και οι Τρίτωνες θα αποβάλλουν τις δυσοσμίες, και όλες τις ακαθαρσίες θα ρεύσουν έξω από εσάς και θα σας περιβάλλει το γλυκό ρέων άρωμά τους. Αφήστε τον δαίμονα του πόσιμου νερού να εισέλθει μέσα σας για να γίνετε καθαροί σαν το ποταμίσιο αφρό. Αφήστε το χλιαρό νερό να εισέλθει στο έντερό σας και να καθαρίσει τα ενδότερα σπλάχνα σας. Δεηθείτε στη προσφιλέστερη υδάτινη Θεότητα καθώς το νερό θα αποβάλλει τις συσσωρευμένες ακαθαρσίες και τα τιτανικά κατάλοιπα από τις τοξίνες που έχουν σωρευθεί μέσα σας. Συνεχίστε νηστεία παράλληλα με τον καθαρμό του νερού μέχρι το νερό που εξέρχεται από τα ενδότερα σας να είναι καθαρό ως αφρός του ποταμού.

ΚΑΘΑΡΜΟΣ  ΓΗΣ.

Αδέλφια…αναζητείστε τα βραχώδη οστά της γης και την χωμάτινη σάρκα της. Βρείτε πνευματικά τους Σελεινούς του Πανός και τους Κενταύρους και δεηθείτε ευλαβικά αποδίδοντας τιμές. Βυθιστείτε σε αργιλώδη θειούχα λάσπη και η αγκαλιά της Γαίας θα βγάλει από τα κόκαλά σας  τους πόνους και τις ακαθαρσίες. Στο τέλος της νηστείας εισπνεύστε τον ατμό θερμού γάλακτος και πιείτε αναγεννώμενοι όπως τα νήπια που θηλάζουν από τον μαστό της μητέρας και ο Ιδαίος ΖΕΥΣ από την ΑΜΑΛΘΕΙΑ. Αφεθείτε με υπομονή στην εμετική διάθεση και μην την πολεμήσετε. Έτσι θα αποβάλλετε και το τελευταίο ίχνος μιάσματος που έχει κατακάτσει μέσα  σας και θα επανακτήσετε τον ΝΑΟ του σώματός και την κατοικία του Δαίμονος εαυτού το πνεύμα σας.

Αδέλφια…για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τα παραπάνω…οφείλετε να τα βάλετε ως ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΧΟ…στην καθημερινότητά σας και στην ζωή σας, αφού φτιάξτε ένα πλάνο. Η σειρά που θα μπορούσε ο καθείς να ξεκινήσει…θα ήταν: πρώτα ο καθαρμός της γης, μετά του ύδατος, κατόπιν του αέρα…και τέλος…του πυρός. Αν αυτό σας δυσκολεύει ξεκινήστε όπως εσείς το επιθυμείτε…με όποια σειρά…το θέλετε. Μην ξεχνάτε ότι η τρίαινα του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ …συμβολίζει ακριβώς αυτές τις πράξεις. Το κοντάρι….στην άκρη του…κάτω εκεί που στηρίζεται…είναι η γη…και το επάνω μέρος η τρείς κόψεις (τρίαινα)…είναι το ύδωρ…ο αήρ…και το πυρ.
Χρειάζεται υπομονή και προγραμματισμός…κι αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, τότε ποτέ δεν θα έχετε δώσει την ΕΥΚΑΙΡΙΑ στον ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ….να καθαρίσετε τα πνευμόνια σας και την αναπνοή σας , το αίμα σας και τα σπλάχνα σας ….δεν θα δείτε τα μάτια σας να γίνονται πιο λαμπερά και φωτεινά...το δέρμα και κόκαλά σας να λάμψουν σαν την σάρκα των καρπών και να γίνου πιο σφριγηλά ….δεν θα έχετε την ευκαιρία να αγκαλιάσετε τη μητέρα Γαία…όπως αγκαλιάζατε....τη φυσική σας μητέρα…όταν ήσασταν παιδιά….ώστε στο τέλος της ημέρας…να αγκαλιάσετε τον ρυθμό …του Πατέρα Ουρανού….του Αιθέρα….που προστάτης του είναι ο ΔΙΑΣ ΖΕΥΣ.
Αδέλφια…εκείνη την περίοδο των καθαρμών αποφύγετε την κρεοφαγία…και προσπαθήστε να έχετε ηρεμία και γαλήνη μέσα σας. Όλα αυτά θα πρέπει να έχετε την ΔΙΑ-ΘΕΣΗ να τα προσεγγίσετε και να είσαστε ΘΕΤΙΚΟΙ…ως προς την  συγκεκριμένη ΔΙΑ-ΔΙΑΚΑΣΙΑ. Μην τα περιμένετε όλα στο…πιάτο….πάρτε πρωτοβουλίες και αφεθείτε στην διαδικασία της κάθαρσης.

Ευχές για να γίνετε ΕΝΑ με την ΨΥΧΗ του ΚΟΣΜΟΥ.
Ευδαίμονες και Ελεύθεροι από τις υποδιαιρέσεις του Χρόνου.
Να δούμε όλοι μας τα πράγματα πιο ΚΑΘΑΡΑ. 
Ζήστε ΑΔΕΛΦΙΑ……τη ζωή σας με ΜΕΘΕΞΗ, αρκεί να εμπιστευτούμε τον  αυτό που είμαστε  και οι εαυτοί  μας να το ξέρετε δεν θα μας προδώσουν.
Για σύνθημα…ας έχουμε : ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ..και ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ .
Ας αφήσουμε ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗ ΓΝΩΣΗ να μας  ΑΓΓΙΞΕΙ και με τα ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ που ταξιδεύουν   ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ….να μπορέσουμε να φιλτράρουμε κάθε ΘΕΤΙΚΟ  στοιχείο…που θα μας κάνει ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ….στην ΠΡΑΞΗ.