Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τι είναι Τεκτονισμός;

      

xeria matiΓραπτά τεκμήρια της ύπαρξης του Τεκτονισμού χρονολογούνται από το 1390, ενώ οι προφορικές παραδόσεις του είναι ακόμα παλαιότερες. Στον Τεκτονισμό ανήκουν άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα.

      Ο Τεκτονισμός είναι αφιερωμένος στην Αδελφοσύνη του Ανθρώπου. Χρησιμοποιεί τα εργαλεία και τις μεθόδους των αρχαίων αρχιτεκτόνων & τεχνιτών με συμβολικό τρόπο, μέσα σε ένα σύστημα διδασκαλίας το οποίο έχει σαν σκοπό την «οικοδόμηση» του χαρακτήρα και των ηθικών αξιών των μελών του. Μοναδικός στόχος του είναι η καλυτέρευση του ανθρώπου και η ανάπτυξη της διάνοιάς του. Οι δεσμοί της φιλίας, της κατανόησης και της αδελφικής αγάπης έχουν επιζήσει ακόμη και των πιο διαχωριστικών πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων μέσα στους αιώνες. Ο Τεκτονισμός δεν υπαγορεύει στα μέλη του τι ακριβώς να πιστεύουν και τι όχι. Ενθαρρύνει τα μέλη του να ασκούν την πίστη, την οποία προσωπικά αποδέχονται, διδάσκει ότι κάθε άτομο μέσα από την αυτο-βελτίωσή του και βοηθώντας άλλους, έχει ως καθήκον να διαφοροποιήσει τον κόσμο προς το καλύτερο, προάγει την αγάπη στον Άνθρωπο και κατά συνέπεια, αναπτύσσει και φιλανθρωπική δράση.

     Ο Τεκτονισμός δεν είναι φιλοσοφική θεωρία, αλλά βιωματική εμπειρία που καθοδηγεί μέσω ανθρωπιστικών ιδεωδών την ατομική πορεία εκάστου μέλους του. Το κεντρικό ζήτημα γύρω από το οποίο περιστρέφεται φιλοσοφικά, είναι το περιεχόμενο της ανθρώπινης ύπαρξης και η διεύρυνση της ανθρώπινης συνείδησης και αφορά στη διαλεκτική σχέση μεταξύ της συνειδησιακής πραγματικότητας και της πραγματικότητας του κόσμου.

      Ως θεσμός απέστερξε να εγκλωβιστεί σε παροδικά πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα, διότι ασχολείται στο πλέον θεμελιώδες πεδίο της φιλοσοφικής έρευνας, στο πεδίο δηλαδή της ανακαλύψεως των τελικών κινήτρων που κυβερνούν την ανθρώπινη δράση και αποκαλύπτει στον άνθρωπο το Μυστήριο της πνευματικής αναγέννησης, δι' αλληγοριών και δια συμβόλων.

Τι ΔΕΝ είναι ο Τεκτονισμός ...

     Ο Τεκτονισμός δεν είναι θρησκεία. Δεν υπόσχεται σωτηρία. Όμως, παρά το γεγονός ότι δεν είναι θρησκεία, έχει θρησκευτικότητα με την έννοια ότι οι Τέκτονες σέβονται το Θεό.

      Ο Τεκτονισμός δεν είναι μυστική εταιρεία όπως κάποιοι διατείνονται. Οι Τέκτονες μπορούν με υπερηφάνεια να δηλώνουν την ιδιότητά τους, εφόσον το επιθυμούν. Αρκετοί φορούν τεκτονικά διακριτικά στην καθημερινή περιβολή τους, ενώ η τοποθεσία όπου λαμβάνουν χώρα οι τεκτονικές συναντήσεις, καθώς και τα σχετικά προγράμματα των συνεδριάσεων δεν είναι κρυφά. Παρ’ όλα αυτά κρατούνται μυστικοί οι κώδικες αναγνώρισης και τα τελετουργικά των μυήσεων ώστε να εξασφαλίζεται το απαραβίαστο των συνεδριάσεων.

Ποιοι είναι οι Τέκτονες;

      Οι Τέκτονες απαριθμούν εκατομμύρια μέλη ανά την υφήλιο. Μπορεί να εξασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα ή να έχουν οποιαδήποτε θέση μέσα στην κοινωνία στην οποία διαβιούν, όμως μέσα στα πλαίσια του Τεκτονισμού όλοι είναι ίσοι. Μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του Τεκτονισμού είναι πως διαφορετικά άτομα, από ποικίλα κοινωνικά στρώματα, μπορούν να συναντιούνται μαζί εν ειρήνη, πάντα συμπεριφερόμενοι αρμονικά και στα πλαίσια αμοιβαίας φιλίας, αποκαλώντας ο ένας τον άλλο "αδελφό".

     Μπορεί να έχουν διαφορετικές πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ο Τεκτονισμός όμως, δε συνδέεται με καμιά πολιτική ή θρησκευτική κοσμοαντίληψη.

      Αρκετά σημαντικά πρόσωπα της παγκόσμιας ή και της ελληνικής ιστορίας ήταν Τέκτονες.

Τι κάνουν οι Τέκτονες;

    Η εμπειρία του τεκτονισμού ενθαρρύνει τα μέλη να γίνουν καλύτερα άτομα και καλύτεροι

πολίτες. Οι αδελφικοί δεσμοί που διαμορφώνονται στις στοές βοηθούν στο χτίσιμο ισόβιων φιλικών σχέσεων μεταξύ ατόμων με κοινούς στόχους και αξίες.

    Οι τέκτονες αναπτύσσουν τη μεταξύ τους συντροφικότητα καθώς και τις σχέσεις μεταξύ των οικογενειών τους σε κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Πέρα από την εστίασή του στην ατομική εξέλιξη και ανάπτυξη, ο τεκτονισμός περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό και τη βοήθεια προς τους συν-ανθρώπους. Αυτή η φιλανθρωπία αντιπροσωπεύει ένα ασύγκριτο παράδειγμα ανθρωπιστικής υποχρέωσης των Τεκτόνων.

    Ένα μεγάλο μέρος αυτής της βοήθειας πηγαίνει και σε ανθρώπους που δεν είναι τέκτονες.

     Μερικές από αυτές τις αγαθοεργές πράξεις είναι τεράστια προγράμματα.

Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ...

   ... Είναι μια ομάδα αδελφών που συνδέονται από μια άρρηκτη αλυσίδα ειλικρινούς αγάπης, σφυρηλατημένη κρίκο – κρίκο μέσω της δεσμευτικής επίδρασης μιας κοινής εμπειρίας στη μεγάλη μαθητεία των βαθμών της Τέχνης.

    ... Αναμένει από τα μέλη του να χαράξουν την προσωπική τους πορεία, πιστεύοντας ότι η ολοκλήρωση του Ανθρώπου αφήνεται καλύτερα στην ατομική του συνείδηση παρά στην αυστηρή επιβολή των πεποιθήσεων κάποιου άλλου. Ως εκ τούτου, μέσα στον Τεκτονισμό συναντά κανείς Χριστιανούς, Μουσουλμάνους ή και Βουδιστάς, οι οποίοι θέτουν κατά μέρος τις όποιες διαφορές τους δεδομένου ότι θρησκευτικές και πολιτικές συζητήσεις δεν επιτρέπονται.

    ... Είναι φιλανθρωπικός. Η ανακούφιση των δεινοπαθούντων είναι ένα καθήκον για όλους τους Ανθρώπους, για τους Τέκτονες επιβεβλημένο. Από τα μεγάλα Νοσοκομεία για ακρωτηριασμένα παιδιά και τα κέντρα εγκαυμάτων της βορείου Αμερικής έως τα ορφανοτροφεία και τα διάφορα ιδρύματα, το θεσμό των νυχτερινών σχολείων στη χώρα μας, το αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας και το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων υποτροφιών για τα παιδιά, οι Τέκτονες προσφέρουν ελεύθερα ό,τι δύνανται ώστε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους να δραπετεύσουν από τους δεσμούς της ένδειας, της μοναξιάς και της απελπισίας.

   ... Είναι όλα τα ανωτέρω και ακόμη περισσότερα. Είναι πραγματικά ένα σύστημα ηθικής, καλυπτόμενο δι' αλληγοριών και καταδεικνυόμενον δια συμβόλων, το οποίο βοηθά τον άνθρωπο να βελτιώσει την επικοινωνία του με τον πνευματικό φορέα του, με την κοινωνία της οποίας είναι μέλος και την ίδια του την οικογένεια. Συλλέγει κάτω από την ομπρέλα του ανθρώπους με ποικίλες πεποιθήσεις, προερχόμενους από διαφορετικά έθνη και διαφορετικές τάξεις χωρίς διάκριση – διατηρώντας τη μόνη, ευγενή διάκριση, να δέχεται "όποιον μπορεί να εργαστεί καλύτερα και να συν-ταιριάξει καλύτερα".

Επειδή εμμένουμε ακλόνητοι σε αυτές τις αρχές, έχουμε διατηρήσει αυτόν το θεσμό δια μέσου των αιώνων, παρά τις τυραννικές επιθέσεις δεσποτικών κυβερνήσεων και αδιάλλακτων μισαλλόδοξων εξουσιαστών. Σαν ένας από εμάς, θα μπορείτε κι εσείς πάντα υπερήφανα να φέρετε τα διακριτικά του ελεύθερου και αποδεκτού Τέκτονα!

http://www.osiris1129.gr/